Предметність знання в епістемологічному окресленні - Петрушенко, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2010)
Доведено, що для належного осмислення й розв’язання таких традиційних проблем філософії, як співвідношення теорії та емпірії, природи судження і ролі мовної складової в діяльності людського інтелекту, потрібно здійснити епістемологічний аналіз явища предметності знання й пізнання. Предметність – проміжна ланка між сприйняттям та інтелектуальними актами, тому її аналіз дає змогу осмислити механізми взаємодії одного й іншого. In the article is argued, that proper intelligent analysis and decision of such traditional philosophical problems as correlation between theoretical and empirical studies, the nature of judgement and role of language component in activity of mans intellect needs the epistemological analysis of intellectual objectivity of knowledge and knowing process. Intellectual objectivity exists between intellectual acts and perception and permits to understand their interaction.