Екологічний імператив економічної освіти у контексті глобалізаційних викликів - Базилевич, В. (Вісник НАН України, 2010)
Автор доводить необхідність кардинальної зміни всіх форм і напрямів соціальної діяльності, зокрема наукової й освітньої, на основі нової ноосферо-екологічної парадигми природокористування, заснованої на подоланні ідеології панування людини над природою і розгляді суспільства в органічній єдності з довкіллям. У цьому контексті розглядається досвід економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де створено першу в Україні кафедру екологічного менеджменту та підприємництва для підготовки студентів економіко-екологічного профілю. Author proves the necessity of all social activity forms and tenors, in particular educational and scientific, pivotal changing on the base of a new ecology-noosphere natureusing paradigm, set up on human sway over nature ideology overcoming and society in the constitutional unity with a nature considering. Up to this context, Economy Department Taras Shevchenko Kyiv National University experience, where the first in Ukraine ecology management and business sub-department for students ecology-economy profile training is instituted, is viewed.