Стійкість бактерій як міждисциплінарна проблема (Механізм формування адаптивної мультирезистентності бактерій до біоцидів із погляду фундаментальних основ супрамолекулярної хімії) - Мокієнко, А.; Петренко, Н.; Гоженко, А. (Вісник НАН України, 2010)
Автори опрацювали великий масив публікацій і літератури щодо сучасного трактування природи резистентності бактерій до біоцидів як інтегрального поняття антимікробних засобів. Виявлено спільність механізмів формування стійкості та важливість біоплівок як субстрату для горизонтального передавання генів резистентності. Висловлено гіпотезу, згідно з якою механізм формування адаптивної мультирезистентності бактерій до біоцидів зумовлений утворенням супрамолекулярних ансамблів рецепторів і субстратів з передаванням генів резистентності на основі принципу подвійної комплементарності. In article the short review of data of the literature concerning modern sights at the nature of a resistance of bacteria to biocides is presented as integrated concept of the antimicrobial means. The generality of mechanisms of formation of stability and importance of biofilms as substrate for horizontal transfer of genes of a resistance are emphasized. The hypothesis according to which the mechanism of formation of an adaptable multiresistance of bacteria to biocides is caused by formation supramolecular ensembles of receptors and substrates with transfer of genes of a resistance on the basis of a principle double complementarity is stated.