Академік К. Гедройц і вітчизняне ґрунтознавство (До 100-річчя Носівської сільськогосподарської станціі) - Вергунов, В. (Вісник НАН України, 2010)
У статті проаналізовано невідомі сторінки творчої біографії академіка АН СРСР та ВУАН К.К. Гедройца (1872–1932), наукові здобутки якого під час роботи на Носівській сільськогосподарській дослідній станції упродовж 1912–1929 рр. принесли їй світове визнання. Уперше на матеріалах ЦДАВО України розглянуто передісторію створення Всеукраїнського НДІ сільськогосподарського ґрунтознавства, де академікові К.К. Гедройцу від уряду планувалася посада директора, а також перипетії обрання вченого академіком ВУАН. З нагоди 100-річчя Носівської селекційно-дослідної станції Чернігівського інституту АПВ, яке буде відзначатися у 2011 р., внесено пропозиція надати їй ім’я академіка К.К. Гедройца. Unknown pages of creative biography of academician of AS of USSR and AUAS K.K. Gedroyc (1872–1932) during his work on Nosivka Plant-Breeding-Experimental Station during 1912–1929, the results of which glorified it in the world measuring, were analysed in the article. Prehistory of All Ukrainian SEI of agricultural soil science establishment, where for academician K.K. Gedroyc from the side of Government of Ukraine the position of director-founder was planned, and also peripetias of electing him as the academician of AUAS first on the archived materials of CSAHA was considered. There is a suggestion to 100-th anniversary to appropriate the name of academician K.K. Gedroyc to Nosivka Plant-Breeding-Experimental Station of Chernihiv Institute of AIP in 2011.