Соціальна орієнтація ринкової економіки як передумова консолідації суспільства - Лібанова, Е. (Вісник НАН України, 2010)
Однією з основних причин нинішньої економічної кризи в Україні є суспільна криза довіри, яка виник ла через надмірну розшарованість за статками українського суспільства і відстороненість громадян від державотворчих процесів. Автор статті перекона, що нерівність і масштабна бідність не тільки деструктивно впливають на економічний прогрес, але й погіршують криміногенну ситуацію, зумовлюють поширення корупції, стоять на заваді демократичним перетворенням. Для подолання цих негативних явищ потрібна нова ідеологія розвитку країни, пріоритетами якої стали б соціальні інновацій, зокрема: перехід до соціально орієнтованої ринкової економіки; подолання розколу в суспільстві, еліті та політикумі; орієнтація на ліберальнодемократичні засади розвитку, що поєднують свободу особистості та інноваційне підприємництво з інтересами спільноти. Social trust crisis broken out per Ukrainian society wealth overdifferentiation and citizen state-building processes side steps is one of the most principal causes of nowadays economic crisis in Ukraine. Author is convinced that inequality and range poverty not only influence economic process destructively, but also embitter crime-rate situation, laed to corruption spread, stand on a democratic changes way. In order to manage with these negative effects, new country development ideology is required. Its priorities should be social innovations, especially, transfer to socially oriented economy; split in society, elite and politics overcoming; orientation to liberal-democratic development foothold, linking personality freedom and innovation business with community interests.