Дослідження статі у другій половині XX сторіччя: корективи соціально-гуманітарного знання - Гапон, Н. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2008)
Висвітлено важливі загальнотеоретичні питання, пов’язані з ґендерною проблематикою. Філософський аналіз розвитку знання про ґендер здійснено через різноманітні значення, символи, явища, соціокультурні вияви, які відображені у соціально-гуманітарному дискурсі минулого та сьогодення. Інтердисциплінарність соціально-гуманітарного дискурсу дає змогу розглянути нові репрезентації (концепції, підходи) ґендеру в історії, соціології, психології, а також культурологічні, психологічні репрезентації тощо. The article casts light upon some of the fundamental theoretical questions connected with the gender problems. Philosophical analysis is given from the point of various meanings, phenomena and social cultural reflections in general, that are described in the discourse of gender. Due to the interdisciplinary social and humanitarian discourse the author manages to get the similar understanding of new introductions (concepts, approaches) of gender in the history, sociology, psychology, culturology.