Проблема біологічного та соціального в людині: ґендерний аспект - Добропас, І. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2008)
Розглянуто співвідношення біологічних та соціальних характеристик особистості крізь призму категорії "ґендер" стосовно категорії "стать". Проаналізовано різні підходи розуміння цих категорій. Простежено головні тенденції у тлумаченні співвідношення біологічного та соціального у визначенні ґендерної ідентичності людини: від біологічного та соціологічного есенціалізму до варіативної єдності біологічного та соціального. The article deals with the correlation of biological and social aspects of a personality from the point of view of "gender" as far as sex is concerned. Different approaches to these notions are considered. The main tendencies of explanation of socio-biological interconnection in forming the gender identity are traced: from the biological and social essentialism to variable unity of biological and social aspects.