Внутрішня мотивація як психологічний феномен - Захарко, О. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2008)
Розкрито зміст та особливості феномена внутрішньої (інтринсивної) мотивації. Наведено короткий опис історії становлення цього поняття. Висвітлено головні наукові підходи до розуміння сутності феномена внутрішньої мотивації: теорію мотивації діяльністю Р. Вайта, теорію особистісної причиновості Р. де Чармса, теорію інтринсивної мотивації Е. Дісі та Р. Ріана, теорію "потоку" М. Чіксентмихалі та теорію парателічної активності М. Аптера. The meaning and characteristics of the intrinsic motivation are described in the article. A short history of the development of this concept is presented. Main approaches to the conceptualization of this phenomenon are considered: R. White’s effectance motivation theory, personal causation approach of R. deCharms, intrinsic motivation theory of E. Deci and R. Ryan, M. Csikszentmyhalyi’s "flow" theory and M. Apter’s theory of parathelic activity.