Теоретичні засади дослідження політичної соціалізації особи - Зінчук, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2006)
Політичну соціалізацію особи розкрито через особливості її трактування в сучасних гуманітарних науках. Подано визначення поняття "соціалізація"; процес політичної соціалізації проаналізовано крізь призму трьох підходів. Розглянуто преференцію та значущість агентів політичної соціалізації (основні – сім’я (родина), навчальні заклади, найближче оточення, ЗМІ). A process of the political socialization of a person through features of its perception by modern humanitarian sciences is discovered. Primary determinations of a concept of "socialization" are given, and the process of political socialization is considered through three special approaches. The author also considers preference and importance of agents of political socialization (the basic of them are family, the educational institutions, the closest environment, mass media).