Особистісні чинники внутрішньої залежності 10-11-річних хлопців - Партико, Т. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2006)
Досліджено вплив характерологічних рис, самооцінки й соціальної рефлексії на стан внутрішньої залежності хлопців віком 10-11 років. Виявлено, що відповідальність залежних хлопців детермінується вищим самоконтролем і нижчою домінантністю. У незалежних 10-річних хлопців і в тих, хто не визначився, відповідальність детермінується сміливістю, в 11-річних – самоконтролем. На самооцінку 11-річних залежних хлопців впливає очікувана оцінка батька; на оцінку незалежних і тих, які не визначилися, – матері, учителів і друзів. Зроблено висновок про те, що важливу роль у структурі характеру залежних хлопців відіграє самоконтроль; особистісні чинники внутрішньої залежності 10-ти й 11-річних хлопців різні; стан внутрішньої залежності позитивно впливає на загальний психічний стан 10-річних хлопців. The influence of character features, self-estimation and social reflection on the state of internal dependence of ten and elevenyear-old boys was investigated. It was revealed, that the responsibility of dependent boys was determined by higher selfchecking and lower dominance. Among independent ten-year-old boys and those who were not self-defined, the responsibility was determined by boldness, eleven-year boys – by self-checking. The self-estimation of the eleven-year dependent boys is influenced by an expected estimation of a father; independent and those, who were not self-defined – estimation of a mother, teachers and friends. We have made the conclusion that the important place in the structure of character of dependent boys is taken by self-checking; personal factors of internal dependence among the ten and eleven-year-old boys are different; the state of internal dependence positively influences the general mental state of the ten-year-old boys.