Філософсько-світоглядні засади освіти України в умовах євроінтеграції - Рижак, Л. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2005)
У статті досліджено трансформацію філософсько-світоглядних засад сучасної освіти на шляху до формування європейського освітнього простору. Євроінтеграція освіти України передбачає її культурну ренаціоналізацію та цивілізаційну модернізацію відповідно до європейських гуманістичних принципів. Гуманізм європейської освіти представляє ступінь розвитку особистості, її вкоріненість у соціумі та культурі. A transformation of modern science on its philosophical and world view bases on the way to formation of the European educational space are investigated in the article. The European integration of education of Ukraine foresees its cultural re-nationalization and civilized modernization in correspondence with the European humanistic principles. Humanism of the European education presents the level of development of a personality, his inculcation in society and culture.