Дослідження зовнішньоміграційних установок інтелігенції в контексті розвитку інтелектуального потенціалу - Копистянська, Х.; Цапок, С.; Бідак, В. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2005)
Розглянуто особливості формування інтелектуального потенціалу Львівської області за умов трансформації всієї системи соціально-економічних відносин в Україні. На основі соціологічного дослідження встановлено внутрішньосуперечливий характер міграційних установок представників нинішніх і майбутніх елітарних прошарків населення області. Зокрема, проаналізовано поширеність серед викладацького складу та випускників ВНЗ реальних і можливих (вірогідних) установок на виїзд за кордон, пов’язаних з недостатньою професійною самореалізацією, низьким рівнем матеріального забезпечення, економічною нестабільністю в країні. Виявлено суттєві відмінності у ставленні до перспектив трудової міграції між фахівцями науково-освітянської сфери, а також студентами-старшокурсниками. In this article the characteristic features of the formation of intellectual capital of L`viv region in the transformation of the system of social and economical relations in Ukraine is studied. On the basis of sociological research the controversial character of nature of migration of the representatives of the actual and future elite layers of society of the region have been defined. In particular, the fact that there exists motivation (real and plausible) to leave abroad among the professors and graduates of higher schools related to insufficient professional realization, low economical level, economical instability in the country has been analyzed. Significant differences in the attitude to the perspective of labor migration among the specialists of academic domain and senior students have been defined.