Психологічні чинники соціальної адаптації - Галецька, І. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2005)
Соціальна адаптація є динамічним системним процесом, ефективність якого залежить від взаємодії людини й ситуації. Об'єктивні властивості ситуації, без сумніву, впливають як на її успішність, так і на психологічні механізми, які лежать в основі поведінкових стратегій, спрямованих на пристосування. У разі високого та низького рівнів адаптивності наявні відмінності застосовуваних стратегій. Оптимальним для соціальної адаптації є поєднання прийняття себе та інших з прагненням реалізувати власні ресурси та переконанням щодо власної самоефективності та сенсовності свого життя. Social adaptation is system-dynamic process, there efficacy depend on relationship and interaction of person and situation. The results show that persons of low and high adaptivity level use different adaptation strategy. Results are discussed in term of the potential positive value of self-acceptation, self-efficacy and meaningfulness.