Проблема особистості в цивілізаційному вимірі - Скотна, Н. (Соціогуманітарні проблеми людини, 2005)
Проблема особистості з давніх часів є наріжним каменем філософського пізнання. Вона завжди була і залишається центральною темою наук про людину і суспільство. У статті здійснено соціально-філософський аналіз особистості в її цивілізаційному вимірі. Показано спільне й відмінне у трактуванні проблеми особистості, типології особистостей у філософії та психології. Розглянуто космополітичну та культурну моделі бачення цивілізації як платформу трактування феномену особистості в контексті різних філософський та психологічних парадигм. The problem of personality has been the milestone of the philosophical knowledge since ancient times. This article is devoted to social and philosophical analysis of personality in the dimension of civilization. The author has shown the common and different in understanding of problem of personality, typologies of personality in philosophy and psychology.