Сталий (низькоентропійний) розвиток: український вимір - Буравльов, Є. (Вісник НАН України, 2010)
У статті проаналізовано основні ознаки та принципи сталого розвитку. На думку автора, резервом для сталого розвитку України є заходи з удосконалення господарського механізму, зокрема, переведення високоентропійних відходів у низькоентропійні напівпродукти, тобто у вторинну сировину. Стратегічна підтримка низькоентропійного розвитку має базуватися на чотирьох основних принципах: забороні споживання природного капіталу, як безкоштовного товару; мінімізації оподаткування праці й доходу малого та середнього бізнесу (особливо у сфері побуту); збільшенні продуктивності природного капіталу, цілеспрямованому інвестуванні в нарощування його потенціалу; послідовному обстоюванні власних інтересів при виході на міжнародну арену. Ці принципи потрібно закласти у поетапні модулі загальнонаціональної програми сталого розвитку України. Автор надає низку конкретних пропозицій, накреслює комплекс заходів із подолання перешкод, що стоять на заваді забезпечення сталого розвитку в Україні. Steady development main tokens and principles are analyzed in the article. To the author’s mind, as a reserve for steady development of Ukraine would be actions concerning economic mechanism perfection, in particular, transformation high-entropy abatements to low-entropy semi-products, i.e. to reiterative raw stuff. Low-entropy development strategic support has to be grounded on four basal principles: consumption of natural capital as free of charge commodity veto; taxation of little and middle business (especially within serving sphere) work and income minimization; natural capital productiveness increase, goal-seeking investments to its potential building-up; own interests staunch vindicating when going towards international arena. Those principles need laying to steady development of Ukraine general national program stage-by-stage modules. Author gives the train of specific propositions, outlines measure complex through obstacles hampering the security of steady development in Ukraine overpowering.