В.А. Моцарт та середовище флейтистів II пол. XVIII ст. - Карп’як, А. (Студії мистецтвознавчі, 2009)
Стаття присвячена видатному австрійському композитору XVIII століття – В.А. Моцарту і його співробітництву з флейтистами. Автор прагнув спростувати поширене між музикантами твердження про упереджене ставлення митця до цього інструмента. У цьому зв’язку відкриваються нові грані мистецтва епохи Моцарта, іноді незвичні для сучасного музиканта. Статья освещает аспекты сотрудничества видающегося австрийского композитора XVIII столетия В.А. Моцарта с флейтистами. Автор опровергает распространённое среди музыкантов представление о его предвзятом отношении к этому инструменту. В связи с этим открываются новые грани искусства эпохи Моцарта, иногда необычные для современного музыканта. The article is devoted to the outstanding Austrian composer of the 18th century – W. A. Mozart and his cooperation with the flutists. The author tries to refute the affirmation, spreaded amongst the musicians, about the artist’s bias against a flute. In this connection, we cognize the new artist skills of Mozart’s epoch, perhaps unaccustomed to a modern musician.