Еколого-хімічні проблеми видобутку та перероблення уранової сировини - Корнілович, Б.; Стрелко, В.; Кошик, Ю.; Павленко, В. (Вісник НАН України, 2010)
Видобуток, подрібнення, екстракція урану становлять перші стадії ядерно-паливного циклу. Енергетичною стратегією України передбачено збільшення виробництва електричної енергії атомними станціями в 2,4 разу і, відповідно, нарощування видобутку уранової руди для повного задоволення потреб вітчизняних АЕС. Це безперечно погіршить екологічну ситуацію в уранодобувних регіонах. У статті проаналізовано низку еколого-хімічних проблем, що виникають через дію основних джерел забруднення ураном на довкілля: підземних вод уранових шахт; хвостів, що утворюються при екстракції урану з руд; продуктів підземного кислотного вилуговування з рудного тіла. Автори детально аналізують низку ремедіаційних технологій з метою визначення ефективності в поліпшенні екологічної ситуації на забруднених територіях об’єктів уранової промисловості. Uranium mining, shallowing, extraction are the first stages in nuclear-fuel cycle. The energetics strategy of Ukraine envisages the 2.4 times increase in electric energy production on nuclear stations and, according to this, uranic ore mining rise on the purpose of domestic nuclear energy stations needs complete satisfaction. It definitely deteriorates the ecology situation in uranium-mining areas. The article analyzes the file of ecology and chemistry problems appearing through the major uranium pollution sources impact toward the environment. They are: uranium mines underground waters, tailings forming by the uranium extraction out of ores, underground acid leaching out of ores body products. Authors analyze in detail the train of remeditive technologies for the sake of efficacy in ecology situation on uranium industry points polluted terrains amendment determination.