«Вікіпедія» як елемент культури інформаційного суспільства - Грінченко, В.; Грінченко, Т. (Вісник НАН України, 2010)
У статті досліджено феномен вільної електронної енциклопедії «Вікіпедія» в контексті змін, викликаних поширенням інформаційних технологій, які позначаються на розвитку науки та освіти, породжують нові форми збереження і застосування знань. Розглянуто проблеми доцільності та науково-освітньої значущості «Вікіпедії», зокрема її українського сегмента, крізь призму національної культури, яка сьогодні перебуває під тиском глобалізації. The article investigates the free electronic encyclopedia phenomenon in the context of changes provoked by information technologies diffusion, which affects the science and education development, breeds knowledge usage and keeping new forms. Problems concerning “Wikipedia”, in particular its Ukrainian segment, expediency and scientific and educational importance are viewed through the prism of national culture nowadays existing under the globalization pressure.