Характерні особливості давніх субстратів латинської мови - Борщевський, С.В. (Мовознавство, 2010)
У статті здійснено спробу ідентифікації характерних особливостей давніх субстратів латинської мови на основі аналізу тематичних груп, а також фонетичної та словотвірної типології апелятивної лексики невідомого походження. Припускається спільність доіндоєвропейського субстрату сучасиих романських (особливо італійської) і слов'янських мов, що є свідченням наявності інтенсивного мовно-культурного контактування протоіталіків і протослов'ян з доіндоєвропейськими етносами — носіями неіндоєвропейських відкритоскладових мов Східного Середземномор'я. In the article an attempt to identify characteristic features of old Latin substrata is made on the basis of analysing thematic groups as well as phonetic and word-formation typology of the appellative vocabulary of unknown origin. It is presupposed that both modern Romance (especially Italian) and Slavic languages share common pre-Indo-European substratum which is an evidence in favour of intensive linguistic and cultural contact of proto-Italic and proto-Slavic tribes with pre-Indo-European peoples — native speakers of non-Indo-European open syllable languages of the Eastern Mediterranean.