Сильні та слабкі сторони Європейської хартії регіональних або міноритарних мов: західноєвропейський досвід - Бестерс-Дільгер, Ю. (Мовознавство, 2010)
Європейська хартія регіональних або міноритарних мов є першим юридичним інструментом, створеним для захисту й підтримки національних мов. Процес моніторингу є ефективним знаряддям імплементації Хартії. До сильних сторін Хартії належать: посилення позиції меншин у переговорах з органами влади, зростання культурної активності меншин та наукових досліджень з відповідних національних мов, активізація контактів між меншинами і т. ін. Слабкі сторони виявляються в наявності різних інтерпретацій Хартії в різних країнах, браку інформації та фінансової підтримки передбачених нею заходів, у нестачі службовців, здатних користуватися міноритарними мовами, у напружених стосунках між меншинами. The European Charter for Regional or Minority languages is the first legal instrument devoted to the protection and promotion of languages. The monitoring process supports implementation. To the strengths of the Charter belong: a better position of the minorities in the negotiations with the government, more cultural activities of the minorities, more research, more contact between minorities, etc. Weaknesses are, among others, the different interpretations in different countries, a lack of information and financial support, not enough servants able to use minority languages, growing tensions between minorities.