Гертруда-Олислава: постать в давньоруській політиці та культурі - Михайлова, Р.Д.; Михайлов, Д.О. (Українська біографістика, 2010)
У статті розглядається життєвий шлях Гертруди-Олисави (1025–1107/8), княжни з роду Пястів, дружини київського князя Ізяслава Ярославича, її роль у польсько-руських, польсько-німецьких і польсько-італійських стосунках ХІ ст. та її культурний внесок, яким стала унікальна книга ХІ ст. — «Кодекс Гертруди». В статье рассматривается жизненный путь Гертруды-Олысавы (1025–1107/8), княжны из рода Пястов, жены киевского князя Изъяслава Ярославича, ее роль в польско-русских, польско-немецких и польско-итальянских отношениях ХІ в. и ее культурный вклад, которым стала уникальная книга ХІ ст. — «Кодекс Гертруды». The article examines the life of Gertrude-Olysava (1025–1107/8), princess of the Pyastys, the wife of Kyiv prince Izyaslav Yaroslavovych, her role in the relations of Poland with Russ, Germany and Italy in XI century and her cultural contribution, which is a unique book of XI century – «Gertrude’s Code».