Останній кримський хан Шагін-Гірей і Україна: маловідомі джерела до біографії - Короленко, Б.А. (Українська біографістика, 2010)
Простежено життя останнього кримського хана Шагін-Гірея після його зречення та передачі Криму Російській імперії. Висунуто гіпотези щодо особистої зацікавленості Г. Потьомкіна у вилученні Шагін-Гірея з «великої політики» та визнання останнім у подальшому нелегітимності анексії Криму. Прослежена жизнь последнего крымского хана Шагин-Гирея после его отречения и передачи Крыма Российской империи. Выдвинуты гипотезы относительно личной заинтересованности Г. Потемкина в удалении Шагин-Гирея из «большой политики» и признания последним в дальнейшем нелегитимности аннексии Крыма. The work describes the life of the last Crimean khan Shagin-Girey after his renunciation and transfer of Crimea to Russian Empire. The article states some hypotheses on personal interest of G. Potyomkin in removal of Shagin-Girey from politics and recognition by the latter of illegality of annexation of Crimea.