Бібліотекознавча діяльність С. Сірополка у 1908–1917 роках - Ківшар, Т.І. (Українська біографістика, 2010)
Висвітлено найменш досліджений московський період життєвого та творчого шляху українського вченого, громадського і політичного діяча Степана Онисимовича Сірополка (1872–1959). Систематизовано та проаналізовано його маловідомі наукові праці початку ХХ ст., присвячені розробці теоретико-методологічних засад бібліотекознавства, виявлено незнані сторінки його практичної діяльності в галузі бібліології. Освещен наименее изученный московский период жизненного и творческого пути украинского ученого, общественного и политического деятеля Степана Анисимовича Серополко (1872–1959). Систематизированы и проанализированы его малоизвестные научные работы начала ХХ в., посвященные разработке теоретико-методологических основ библиотековедения, выявлены неизвестные страницы его практической деятельности в области библиологии. The article enlightens the least known Moscow period of life and artistic development of Ukrainian scientist, public and political fi gure, Stepan Onysymovych Siropolko (1872–1959). It systematizes and analyzes his little known scientifi c works of early XX century dedicated to the development of theoretical and methodological basis of library science; it also reveals the unknown facts of his practical activity in the sphere of bibliology.