Соціал-демократична доктрина Е. Бернштейна: сутність, еволюція, перспективи - Павко, А. (Вісник НАН України, 2010)
У статті проаналізовано засади й еволюцію соціал-демократичної доктрини Е. Бернштейна, показано її значення в історії і сучасній теорії зарубіжної політичної думки. Акцентовано значення концептуальних ідей, принципів бернштейніанства для розвитку як світового, так і вітчизняного соціал-демократичного руху. Автор нагадує, що соціал-демократія виступає проти революційних методів розв’язання суспільних проблем, надаючи перевагу еволюційному шляху розвитку. Це дає підстави вченому зробити висновок, що соціал-демократизм з його поміркованим підходом до впровадження новацій відповідає потребам України, світоглядним і політичним традиціям нашого народу. The article analyses E. Bernstein social-democratic doctrine basis and evolution, shows its role in history and contemporary theory of foreign political science. The importance of bernsteinism conceptual ideas and principles for the development both world and home social-democratic movement is accentuated. Author reminds that social-democracy stands against revolutionary methods in social problems solution, prefering evolution way of development. It gives him the evidences for making a conclusion that social-democratism having reasonable mode to novations introduction fulfills the needs of Ukraine, outlook and political traditions of its people.