Проблеми біорізноманіття на тлі глобальних процесів - Гродзинський, Д.; Дембновецький, О.; Левчук, О.; Пацюк, Ф. (Вісник НАН України, 2010)
Належну увагу проблемі біорізноманіття вчені Національної академії наук України надавали від початку формування Академії. Активізувавши вивчення флори вищих і нижчих рослин, мікофлори, фауни, бактерій, які виступають основою характеристики біорізноманіття, вітчизняні науковці з часом розгорнули дослідження варіабельності живих організмів з усіх джерел: наземних, морських, інших водних екосистем і екологічних комплексів. При цьому вони вивчають різноманітність у межах видів, таксонів, екосистем. Обґрунтовано низку концепцій охорони рослинного і тваринного світу, а також оптимальної організації заповідного фонду й екологічних коридорів країни. Розвиток досліджень у галузі біорізноманіття зумовив формування нових наукових напрямів, а їхні результати узагальнено в методичних рекомендаціях, монографіях, атласах, зокрема Національному атласі України. The scientists of National Academy of Sciences of Ukraine have been giving a due attention to biodiversity problem since the very beginning of Academy establishing. Native researchers activized the studying of higher and lower plants flora, mycoflora, fauna, bacteria which are the basis of biodiversity estimation. Later the investigations of alive organisms variability within every source (terrestial, marine, other water ecology systems and complexes) were launched. It includes the researches of diversity into species, taxons, ecosystems bounds. The file of conceptions for plant and animal world protection and for state ecology corridors and preserve fund optimum organization is grounded. The improvement of biodiversity studies caused new scientific branches formation. Their yields are extended in methodical recommendations, monographs, atlases, especially, in National Atlas of Ukraine.