Тектоніка еволюції, інтенції творчості - Голобородько, Я. (Вісник НАН України, 2010)
Так сталося, що стиль і спосіб життя Маріо Варґаса Льоси цілком відповідають його уявленням про те, як має жити письменник, щоб це збагачувало його світорозуміння і відточувало світосприйняття. Він наголошує на тому, що можливість подорожувати всією планетою надзвичайно важлива для інтелектуального розвою літератора. А постійні роз’їзди і переїзди, подорожі і мігрування поміж Америкою та Європою, виступи у статусі запрошеного університетського лектора стали нормою і навіть правилом його життя.