Творець детекторів елементарних частинок - Литовченко, П.; Козирський, В.; Негрійко, А.; Шендеровський, В. (Вісник НАН України, 2010)
29 вересня цього року світ облетіла сумна звістка: пішов із життя видатний французький фізик-винахідник українського походження, лауреат Нобелівської премії 1992 року за розвиток нових детекторів елементарних частинок, професор Жорж Шарпак (Гриць, або Георгій, Харпак).