Незавершенный роман Гоголя «Гетьман»: особенности поэтики, проблема контекста - Мацапура, В.И. (Гоголезнавчі студії, 2008)
У статті аналізуються глави незавершеного роману Гоголя «Гетьман». Автор зосереджує увагу на майстерності створення характерів, пейзажних замальовок, інтер’єрів, масових сцен. Підкреслюється зв'язок гоголівського тексту з історичними та фольклорними джерелами. Глави історичного роману розглядаються в контексті творчості письменника, порівнюються з «Вечорами» і «Тарасом Бульбою». В статье анализируются главы незавершенного романа Гоголя «Гетьман». Автор сосредоточила внимание на мастерстве создания характеров, пейзажных зарисовок, интерьеров, массовых сцен. Подчеркивается связь гоголевского текста с историческими и фольклорными источниками. Главы исторического романа рассматриваются в контексте творчества писателя, сравниваются с «Вечерами» и «Тарасом Бульбой». The chapters of the unfinished Gogol's novel “Hetman” are analyzed in this article. The author focuses her attention on the mastery of the creation of characters, scenery sketches, interieurs, and mass scenes. The connection of Gogol's text with historical sources and folk-songs is underlined. The chapters of the historical novel are examined in the context of writer's works and compared with “The Evenings” and “Taras Bulba”.