«Да мещет пастырь, как камнем, грозным словом…» («Лествиця» Іоанна Лествичника та другий том «Мертвих душ» Миколи Гоголя) - Сквіра, Н. (Гоголезнавчі студії, 2009)
У статті йдеться про знайомство Гоголя з «Лествицею» Іоанна Синайського, про втілення образу «драбини» у його творчості; досліджуються перегуки «слів-повчань» Лествичника із зображенням характерів персонажів другого тому «Мертвих душ». В статье речь идет о знакомстве Гоголя с «Лествицей» Иоанна Синайского, о воплощении образа «лестницы» в его творчестве; исследуются переклички «слов-наставлений» Лествичника с изображением характеров персонажей второго тома «Мертвых душ». The article deals with Gogol’s acquaintance with «Lestvitsa» by St. John Sinayskiy, with the embodiment of the image of «stair» in his creation; calls of «words-instructions» by Lestvichnik to the image of characters of the second the volume of «The Dead Souls» are investigated.