Оцінка екологічних збитків екосистем на основі енергетичних показників - Дідух, Я.П.; Расевич, В.В.; Гаврилов, С.О.; Альошкіна, У.М. (Наука та інновації, 2009)
Пропонується методика розрахунку енергетичних запасів різних типів екосистем з урахуванням періоду відтворення та витрат енергії на фотосинтез, відпад та споживання гетеротрофами, що відображають кліматорегулюючу, ґрунтотвірну та біотичну функції екосистем. Розраховані показники трофічної, ґрунтотворної, кліматорегулюючої складових екосистем в часі. Оцінено в грошових одиницях збитки при пошкодженні чи знищенні екосистеми в цілому або її окремого компонента. Предложена методика расчета энергетических запасов разных типов экосистем с учетом периода восстановления и затрат энергии на фотосинтез, отпад и гетеротрофное потребление, которые отображают климаторегулирующую, почвообразовательную и трофическую функции экосистем. Рассчитаны показатели трофической, почвообразовательной и климаторегулирующей составных экосистем во времени. Оценены в денежных единицах убытки при повреждении или уничтожении экосистеми в целом или ее отдельного компонента. The methodology of calculation of energy budget in different types of ecosystems with allowance for energy renewal and losses period for photosynthesis, respiration and heterotrophic consumption representing climate regulative, soil and biota formation function of ecosystems is proposed. The trophic budget, soil formation and climate regulation indexes are calculated in time dimension. The monetary output energy loss in damaged or ruined ecosystem and in its components is assessed.