Деформації термоелектричного модуля під час проходження через нього струму - Соловйова, А.В.; Бобженко, С.В.; Крохін, П.С. (Термоелектрика, 2009)
Досліджено напрямки й величини деформації поверхонь термоелектричного модуля за різних значень струму, що проходить через нього. Керамічні поверхні термоелектричного модуля під час проходження струму набувають форми еліптичного параболоїда, що призводить до росту механічних напруг зсуву у спаях термоелектричних елементів зі збільшенням координати елемента щодо геометричного центра модуля. Встановлено, що залежність величини деформації поверхонь термоелектричних модулів є лінійною функцією від величини струму. Исследованы направления и величины деформации поверхностей термоэлектрического модуля при различных значениях проходящего через него тока. Керамические поверхности термоэлектрического модуля при прохождении тока принимают форму эллиптического параболоида, что приводит к росту механических сдвиговых напряжений в спаях термоэлектрических элементов с увеличением координаты элемента относительно геометрического центра модуля. Установлено, что зависимость величины деформации поверхностей термоэлектрических модулей является линейной функцией тока. Directions and values of thermoelectric module surface strain under different values of current flow were studied. Ceramic surfaces of thermoelectric module, under electric current flow, take on the shape of elliptic paraboloid, which causes mechanical shear stresses in junctions of thermoelectric elements with increasing coordinate of element with respect to geometric centre of module. It was established that the value of thermoelectric modules surface strain is a linear function of current value.