Як нормалізувати екологічну ситуацію в Азово-Чорноморському басейні - Білявський, Г.; Бондар, О.; Саталкін, Ю.; Кудрик, І.; Тимочко, Т. (Вісник НАН України, 2011)
Автори статті висловлюють занепокоєння у зв’язку з активізацією освоєння підводних родовищ в Азово-Чорноморському регіоні, де рівень екологічної небезпеки в разі ймовірних аварій є надзвичайно високим порівняно з відкритими акваторіями Світового океану. Фахівці вважають украй необачними плани розв’язання енергетичних проблем України шляхом промислового розроблення чорноморського шельфу. Свої застереження вони аргументують трагічними уроками масштабних екологічних катастроф, ліквідація наслідків яких потребувала величезних матеріальних витрат. У висновках наведено низку рекомендацій щодо поліпшення екологічної ситуації в Азово-Чорноморському басейні і запропоновано альтернативний шлях соціально-економічного розвитку регіону завдяки використанню його біологічних ресурсів і рекреаційного потенціалу. The authors express their disturbance about the activization of underwater deposits exploitation in Azov and Black seas region where ecology danger level in the case of probable disasters is extremely high in comparison to open water areas of World ocean. Specialists consider the plans of Ukrainian energy problems solution by the virtue of industrial working of Black sea shelf to be merely incautious. Those precautions are argumented with tragic lessons of largescale ecology catastrophes whose consequences have taken huge financial outcomes for the elimination. The conclusion contains the file of recommendations how to amend ecology situation in Azov and Black seas basin. The alternative way for social and economy development of area by its biology resources and recreation potential usage is proposed.