Автоматизований київський Інтернет-телескоп - Романюк, Я.О.; Клещонок, В.В.; Данилевський, В.О.; Решетник, В.М.; Лук’яник, І.В.; Святогоров, О.О. (Наука та інновації, 2010)
Описано склад, конструкцію та функціональні можливості автоматизованого апаратного комплексу для астрономічних спостережень з використанням Інтернету. Основними складовими комплексу є телескоп Celestron 1400XTL, ПЗЗ-камера Rolera-MGi та GPS-приймач Acutime 2000. Комплекс оснащений блоком світлофільтрів широкополосної системи Джонсона UBVRI оригінальної авторської конструкції. Створений нами комплекс програм для керування кожним блоком та процедурою спостережень у цілому дає можливість одержувати зображення спостережуваних світил або виконувати фотометричні спостереження з швидкістю до 30 повних кадрів за секунду, хронометрованих у шкалі всесвітнього координованого часу (UTC) з похибкою, не більшою за 1 мсек. Описаны состав, конструкция и функциональные возможности автоматизированного аппаратного комплекса для астрономических наблюдений с использованием Интернета. Основными составляющими комплекса есть телескоп Celestron 1400XTL, ПЗЗ-камера Rolera-MGі и GPS-приемник Acutіme 2000. Комплекс оснащен блоком светофильтров широкополосной системы Джонсона UBVRІ оригинальной авторской конструкции. Созданный нами комплекс программ для управления каждым блоком и процедурой наблюдений в целом дает возможность получать изображение наблюдаемых светил или выполнять фотометрические наблюдения со скоростью до 30 полных кадров за секунду, хронометрированных в шкале всемирного координированного времени (UTC) с погрешностью, не больше 1 мсек. Structure, design and functional resources of the hardware system for astronomical observations using Internet network are described. Telescope Celestron 1400XTL, CCD camera Rolera-MGi and GPS-receiver Acutime 2000 are basic components of the complex. System is equipped with originally designed light filter set of broadband Jonson system UBVRI. Developed singular software for automatic control of every module and the whole observational procedure makes it possible to obtain images of the observational heavenly bodies or to perform photometric observations with up to 30 frames per second speed, within the UTC scale and an accuracy better as 1 ms.