Геоінформаційна інфраструктура моніторингу навколишнього середовища та надзвичайних ситуацій - Куссуль, Н.М.; Скакун, С.В.; Шелестов, А.Ю. (Наука та інновації, 2010)
Розглянута загальна архітектура розподіленої системи для обробки геопросторових даних і представлення результатів, яка призначена для моніторингу довкілля і надзвичайних ситуацій. Зокрема, в системі реалізована підтримка автоматизованої обробки радіолокаційних даних супутника ENVISAT/ASAR, а також інформаційні технології оцінки площ затоплених територій. Результати отримані при виконанні науково-технічного проекту НАН України за підтримки міжнародної програми UN-SPIDER і космічного агентства NASA. Рассмотрена общая архитектура распределенной системы для обработки геопространственных данных и представления результатов, которая предназначена для мониторинга окружающей среды и чрезвычайных ситуаций. В частности в системе реализована поддержка автоматизированной обработки радиолокационных данных спутника ENVІSAT/ASAR, а также информационные технологии оценки площадей затопленных территорий. Результаты получены при выполнении научно-технического проекта НАН Украины при поддержке международной программы UN-SPІDER и космического агентства NASA. Common architecture of the distributed system for geospatial data processing and visualization designed for environment and disaster monitoring is considered. In particular, automated processing support of the radar data ENVISAT/ASAR and informational technologies for flooded area estimation have been realized in the infrastructure. The results were obtained within the scientific-technical project of National Academy of Sciences of Ukraine, which was supported by the international program UN-SPIDER, and NASA Space Agency.