Геоінформаційний сервіс моніторингу паводків за супутниковими даними - Скакун, С.В. (Наука та інновації, 2010)
Наведено результати виконання науково-технічного проекту НАН України, пов’язані з наданням геоінформаційних сервісів моніторингу повеней за радіолокаційними супутниковими даними для території України та інших регіонів світу. Розроблені сервіси функціонують в операційному режимі та забезпечують автоматичне отримання, обробку супутникових даних та надання цифрових карт у стандартизованому вигляді через мережу Internet. За основу геоінформаційцних сервісів взято інтелектуальні методи обробки даних, а саме нейронні мережі. Представлены результаты выполнения научно-технического проекта НАН Украины, связанные с предоставлением геоинформационных сервисов мониторинга наводнений с использованием радиолокационных спутниковых данных для территории Украины и других регионов мира. Разработанные сервисы функционируют в операционном режиме и обеспечивают автоматическое получение, обработку спутниковых данных и предоставление цифровых карт в стандартизированном виде через сеть Internet. В основу геоинформационных сервисов положены интеллектуальные методы обработки данных, а именно нейронные сети. The results of the scientific and technological project of NAS of Ukraine on the development of geoinformation services for flood monitoring for Ukraine and other regions using satellite data are presented. The services are run in operational mode and provide automatic acquisition and processing of satellite data, and delivery of digital maps through the Internet. The intellectual methods for data processing, namely neural networks, were based into geoinformation services.