Універсальні засоби для комп’ютеризації наукового і навчального експериментів - Лопаткін, Р.Ю.; Купрієнко, В.В.; Ігнатенко, С.М.; Пелепей, Р.Л.; Іващенко, В.А. (Наука та інновації, 2010)
Розглянуто існуючі системи для комп’ютеризації навчального експерименту відомих світових виробників і виявлено їх переваги та недоліки. Описана подібна система, до якої входять набір датчиків, модуль керування, пристрій для обробки, аналізу і візуалізації даних у вигляді комп’ютера зі спеціальним програмним забезпеченням і пристрій для реєстрації та передачі експериментальних даних. Показано, що така система добре модифікується і розширюється, а також дозволяє будувати різноманітні схеми індивідуальної і колективної роботи з нею. Рассмотрены существующие системы для компьютеризации учебного эксперимента известных мировых производителей и выявлены их достоинства и недостатки. Описана подобная система, состоящая из набора датчиков, модуля управления, устройства для обработки, анализа и визуализации данных в виде компьютера со специальным программным обеспечением и устройства для регистрации и передачи экспериментальных данных. Показано, что такая система хорошо модифицируется и расширяется, а также позволяет строить раз но об разные схемы индивидуальной и коллективной работы с ней. The existing systems for computerization of educational experiment from the well-known manufacturers, their advantages and disadvantages are considered. The similar system consisting of a sensor set, control unit, computer with special software for data processing, analysis and visualization, device for data registration and transmission are described. It was shown that the system can be well modified and supplemented and allows employing various schemes of individual and collective work.