Інтелектуальні сенсорні системи на основі крос-реактивних масивів хімічних сенсорів - Снопок, Б.А. (Наука та інновації, 2010)
Для експресного визначення проб в газовому, рідкому чи твердому станах розроблено прототипи інтелектуальних мультисенсорних систем газового аналізу, які є новим поколінням чутливих та селективних засобів контролю за забрудненням навколишнього середовища та моніторингу промислових процесів. Ці розробки дали початок новому напрямку інтелектуального приладобудування на основі мультисенсорних масивів газового аналізу для вирішення різноманітних задач у промисловому господарстві України. Для экспрессного определения проб в газовом, жидком или твердом состояниях разработаны прототипы интеллектуальных мультисенсорных систем газового анализа, которые являются новым поколением чувствительных и селективных средств контроля загрязнения окружающей среды и мониторинга промышленных процессов. Эти разработки положили начало новому направлению интеллектуального приборостроения на основе мультисенсорных массивов газового анализа для решения разнообразных задач в промышленном хозяйстве Украины. Intellectual multichannel systems of a gas analysis, suitable assays prototypes are developed for a rapid analysis of specimens parameters in gaseous, liquid or solid states. These systems are a new generation of sensitive and selective devices for the environmental control and a monitoring of the industrial processes. It has allowed to create a new direction in National Academy of sciences of Ukraine concerning the newest intellectual instrument making on a basis of the multichannel devices of a gas analysis for the solution of various problems in an industrial sector of Ukraine, for requirements of preservation of the environment, and, in the final analysis, to enrich a life standard of people.