Дисульфідні зв’язки у структурно-функціональній організації протеїнів - Урвант, Л.П.; Паталах, І.І. (Біотехнологія, 2009)
Обговорюються сучасні уявлення про роль дисульфідного зв’язку в забезпеченні структурно-функціональних властивостей протеїнів плазми крові. Узагальнюються нові підходи до можливостей рефолдингу рекомбінантних і секреторних протеїнів. Розглянуто проблему окисного фолдингу та значення дисульфідного зв’язку для посттрансляційного «дозрівання» секреторних протеїнів у порожнині ендоплазматичного ретикулума з участю редуктазної системи ензимів. Обсуждаются современные представления о роли дисульфидной связи в обеспечении структурно-функциональних свойств протеинов плазмы крови. Обобщаются новые подходы к возможностям рефолдинга рекомбинантных и секреторных протеинов. Рассмотрены проблема окислительного фолдинга и значение дисульфидной связи для посттрансляционного «созревания» секреторных протеинов в эндоплазматическом ретикулуме с участием редуктазной системы энзимов. Modern vision about disulfide bonds role in light of providing the structural and functional properties of blood plasma proteins is proposed. New approaches concerning recombinant and secretory proteins refolding are generalized. A problem concerning oxidative folding and disulfide bonds significance for secretory protein posttranslation ripening inside of endoplasmic reticulum with reductase enzyme system participation is discussed.