Взаємозв’язок метаболічної активності деяких водних організмів з умовами люмінесцентного екотоксикологічного біотестування - Гойстер, О.С.; Хмельницький, Г.О. (Біотехнологія, 2009)
В огляді подано критичний аналіз методології біотестування токсичності водного середовища на основі таких тест-об’єктів, як дафнії та світні бактерії. Розглянуто деякі особливості обміну речовин водних організмів у токсичному середовищі з метою теоретичного обґрунтування закономірностей тісного зв’язку їхньої життєдіяльності з умовами люмінесцентного тестування. В обзоре дан критический анализ методологии биотестирования токсичности водной среды с использованием таких тест-объектов, как дафнии и светящиеся бактерии. Рассмотрены некоторые особенности обмена веществ водных организмов в токсичной среде с целью теоретического обоснования закономерностей тесной связи их жизнедеятельности с условиями люминесцентного биотестирования. A critical review of methodology for biotesting of environmental toxicity based on water fleas and luminescent bacteria was carried out. Some peculiar properties of aqueous organisms’ metabolism in toxic environment were shown to establish a theoretical dependence of their activity on luminescent testing conditions.