Центр болгаристики та балканських досліджень ім. М. Дринова - Страшнюк, С. (Схід-Захід: Історико-культурологічний збірник, 2008)
Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна протягом своєї понад 200-річної історії був і залишається одним із провідних центрів болгаристики за межами Болгарії. Ця наукова традиція, біля витоків якої стояли професори І. І. Срезневський (1812–1880), П. О. Лавровський (1827–1886) і М. С. Дринов (1838–1906), у ХХ ст. була продовжена й розвинута іншими поколіннями вчених, хоча, із зрозумілих причин, прямої спадкоємності між науковцями імперської та радянської доби бути не могло.