Шляхи розвитку науки в посткризовий період - Федулова, Л. (Вісник НАН України, 2011)
У статті розкрито особливості наукової діяльності на початку ХХІ ст., проаналізовано вплив глобальної фінансово-економічної кризи на стан науки, розглянуто форми і схеми співробітництва між науковими інституціями і окремими вченими. На основі узагальнення світового досвіду запропоновано низку напрямів упровадження організаційно-інституційних механізмів з метою активізації наукової діяльності в Україні, обґрунтовано їхню роль у посиленні впливу науки на проведення технологічної модернізації національної економіки. The article shows the features of scientific work at the beginning of 21st century, analyzes the global financial and economy crisis impact on science status, views schemes and forms of cooperation between scientific institutions and scholars. On the ground of world experience generalizing, the file of ways how to establish organization and institution mechanisms in order to activize scientific work in Ukraine is proposed. Their role in powering of scientific influence on technology modernization of national economy is proved.