Біотехнології в золотодобувній промисловості - Ульберг, З.; Подольська, В. (Вісник НАН України, 2011)
У статті розглянуто особливості і перспективи розроблення біотехнологічних процесів, які стосуються золотодобувної промисловості, а також висловлено рекомендації щодо їх застосування з урахуванням вітчизняного досвіду. Особливу увагу приділено розв’язанню екологічних проблем, що супроводжують процеси збагачення і переробки руд, а також завдань, пов’язаних із видаленням полютантів (металів і радіонуклідів) із забруднених ґрунтів. Визначено механізми і процеси, важливі для створення технологічного циклу біотрансформації металів і мінералів. The article shows peculiarities and perspectives of biotechnology processes pertaining to the gold-extracting industry and also gives recommendations as regards to their usage according to the domestic experience. Great attention is paid to solution of ecology problems attending ore enriching and treatment as well as to the tasks tied with the pollutants (metals and radionuclides) ablation from polluted soils. Mechanisms and processes important for technology cycle of metals and minerals biotransformation are defined.