Досягнення і перспективи промислового газотурбобудування - Халатов, А.; Ющенко, К. (Вісник НАН України, 2011)
Газові турбіни відіграють провідну роль у сучасній енергетиці і механічному приводі. Пріоритетним у стаціонарному газотурбобудуванні стає створення надпотужних і високотемпературних газотурбінних і парогазових установок. Для України особливо актуальне використання ПГУ малої та середньої потужностей у теплоенергетиці, металургійній, нафтопереробній промисловості, широке впровадження детандерів-генераторів електричної енергії. Автори статті аналізують ключові науково-технічні проблеми газотурбобудування, наголошують на великих можливостях супроводу цієї промислової галузі з боку установ Національної академії наук. Gas turbines play major role in nowadays energetics and mechanic drive. Superpowerful and high-temperature gas turbine and steam gas rigs (SGR) making becomes a priority in stationary gas turbine constructing. The usage of SGR with the low and middle power in heat energetics, metal and oil-processing industry, wide implanting of electricity expanders-generators are especially urgent for Ukraine. The authors analyze main scientific and technical problems of gas turbine constructing, accentuate great possibilities of that industrial branch scientific escort by the Ukrainian NAS institutions.