Еволюція теплових полів ДДЗ в період активізації рифта - Лубков, М.В. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2009)
На основі чисельного моделювання механічної поведінки Дніпровсько-Донецького авлакогену під впливом повільних субгоризонтальних рухів було показано, що розтягуючі з боку рухомої частини нижньої консолідованої кори зусилля сприяють більш ефективному осіданню блоків дорифейського фундаменту авлакогену, ніж в результаті стиснення його бортів. Більше того, стискаючі бічні рухи приводять до складкоутворення не тільки на бортах авлакогену, але і в його центральній частині, в той час, як розтягуючі рухи сприяють утворенню складок тільки на його периферіях. Аналіз механічної поведінки розрізу консолідованої кори ДДЗ в дорифейський період показує, що одні лише субгоризонтальні стиснення не в змозі привести до осідання блоків кристалічного фундаменту, в той же час, субгоризонтальні розтяги в певній мірі могли привести до утворення вузького та глибокого рва, який міг стати засновником авлакогену.