Самоорганізація та інформаційні процеси у підземній гідросфері - Васильченко, А.О. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2009)
Досліджено сучасний зміст поняття “інформація”. Показано, що самоорганізація речовини та енергії відбувається завдяки конструктивній ролі інформації, а не ентропії, і не у відповідності з другим началом термодинаміки, а згідно з узагальненим синергетичним принципом. Під час процесу самоорганізації речовини та енергії у підземній гідросфері когерентний (кооперативний) рух сиботаксичних груп з хаотичного теплового формує ентропоосмос, який є властивістю структурних елементів рідини довільно рухатись проти градієнту структурної організованості.