Розробка засобів комп’ютерного моделювання селевої небезпеки в межах Карпатського регіону - Шевчук, В.В.; Іванік, О.М.; Лавренюк, М.В. (Центр менеджменту та маркетингу в галузі наук про Землю ІГН НАН України, 2009)
Розроблено алгоритм розрахунку впливу селевих потоків на інженерні споруди у межах Карпатського регіону, котрий базується на емпіричних даних по Карпатському регіону та фундаментальних законах гідродинаміки. На основі запропонованого алгоритму створено програмний модуль для розрахунку навантажень, що передаються на інженерну споруду під впливом зовнішнього середовища. Модуль дозволяє здійснювати моделювання впливу селевих потоків, сформованих у межах Карпатського регіону, на техногенні об’єкти різного призначення із урахуванням параметрів як самих потоків, так і геолого-геоморфологічних і гідрометеорологічних даних.