Климатическая зональность и петрографический состав углей раннего карбона Восточно-Европейской платформы - Шульга, В.Ф.; Зайцева, Л.Б.; Иванова, А.В.; Панкова, М.Г. (Геологічний журнал, 2010)
На прикладі візейсько-серпуховського етапу вуглеутворення розглядається проблема дії клімату на петрографічний склад вугілля. Відмічається, що положення області вуглеутворення в палеокліматичній зоні не є визначальним фактором у формуванні складу вугілля, який в основному зумовлювався ступенем обводнення та проточності палеоторфовищ. The climatic influence on the petrographic composition of coal is discussed in the present paper on the example of the Visean-Serpukhovian stage of coal formation. It is noted that the position of the coal formation area in paleoclimatic zone is not the decisive factor in formation of coal composition. Mainly inundation and watercourse degree of peat paleo-bogs determined the coal composition.