Характерные закономерности нелинейного влагопереноса с учетом фильтрации в грунтах - Ситников, А.Б. (Геологічний журнал, 2010)
Розглянуті основні закономірності спільного врахування нелінійного за параметрами вологопереносу у ненасичених та фільтрації в насичених водою грунтах на основі численних прогнозних розв'язків при стаціонарі та несталому одномірному, профільному та вісесиметричному рухах з урахуванням різного роду граничних умов, різних початкових умов, внутрішніх джерел вологозмін, а також конфігурації об'єкта вивчення. Виявлені цікаві особливості прогнозних змін витрат вологи, так званої висоти височування, усмоктуючих тисків, об'ємних вологовмістів. По суті, імітувалась дія різного виду водозбірних та наливних споруду різних типових природно-техногенних умовах. Demonstrates the main regularities with the consideration of non-linear to the parameters moister transfer into soils undersaturated by water and filtration in saturated ones of different types based on the numerous projected solutions under stationary process and instable one-dimensional, profile, and axisymmetric movement with the different types of the boundary conditions, the different initial conditions, intrinsic sources of moisture changes as well as the configuration of the object studied. The interesting peculiarities of the projected changes of moisture consumption as seepage height, suction pressure, and volumetric moisture content are revealed. In fact the activities of different kinds of water intake and water filling structures into the various typical natural — anthropogenic conditions are simulated.