О Положении европейских гляциальных рефугиумов древесных в позднем плейстоцене - Комар, М.С. (Геологічний журнал, 2010)
Розглянуто можливість збереження деревної рослинності в рефугіумах протягом останнього плейс-тоценового зледеніння в пери- та екстрагляціапьних областях Європи. Проаналізовано розміщення рефугіумів деревних на території Європи. The possibility of conservation of tree vegetation in the refugia during the Last Pleistocene glaciation in the peri-and extraglacial areas of Europe had considered. The placement of tree refugia in Europe had analyzed.