Достоверность рекомендуемой для осадочных грунтов обобщенной нелинейной зависимости объемного влагосодержания от всасывающего давления - Ситников, А.Б.; Ситникова, В.А. (Геологічний журнал, 2010)
Запропонована формула достовірної оцінки узагальненої нелінійної залежності об'ємного воло-говмісту від усмоктуючого тиску в ненасичено-насичених грунтах, яка грунтується на застосуванні гранулометричного та мінерального складів з урахуванням того, що кожному 1-му фракційному складу відповідають капілярні пори, які зумовлюють надлишковий тиск порової вологи. На прикладі рекомендованої залежності доводиться її достовірність (істинність) згідно із запропонованими ознаками (критеріями), а також ефективність її застосування у відповідності до розроблюваної концепції оптимістичних і песимістичних розв'язань. It has been suggested the formula for the reliable estimate of the generalized non-linear relation between the volumetric moisture content and the suction pressure into moist unsaturated — saturated soil ground, which based on granulometric and mineral compositions of sediments with regard to that each j — fractional composition is attributed to the proper capillary pores stipulated the overpressure of porous moisture. Case study of such recommended relation proves its reliability (validity) according to the proposed features (criteria) as well as the efficiency of its application in correspondence with the developing conception for the optimistic and pessimistic decisions.